Akupunktur

Hvordan behandles der med akupunktur?

Akupunkturnålene der anvendes er tynde, sterile engangsnåle, der alt efter målet, sættes fra få mm ind i huden, til flere cm ind i muskulaturen. Nålene sidder i de fleste tilfælde i 10-20 minutter.

Målet er at stimulere nervesystemet, hvilket øger den lokale blodgennemstrømning og medfører afslapning af muskulaturen. Akupunktur igangsætter på denne måde, en stimulering af kroppens naturlige evne til selvhelbredelse og fremmer fysisk og psykisk velbefindende.

Hvad kan du forvente?

Under behandlingen kan der føles varme, eller en prikkende/sovende fornemmelse i området der behandles. Dette forsvinder igen umiddelbart efter behandlingens ophør.

Det er forventeligt at behandlingen medfører øget træthed, blå mærker ved indstiksstedet samt en forværring af symptomerne. Disse gener vil for det meste aftage indenfor et døgn.

Hvilke problematikker henvender akupunktur sig til?

Akupunktur kan benyttes til mange forskellige smertetilstande, men specielt ved migræne, spændingshovedpine, nakkesmerter, lændesmerter og artrose er der i studier påvist god effekt.

Den kliniske erfaring viser, at også tennis/golfalbue, iscassmerter, skuldersmerter og overfladiske nervesmerter kan afhjælpes ved behandling med akupunktur.

Behandlingen bør gentages 2 gange ugentlig i 2-3 uger, førend det kan vurderes om behandlingsmetoden har den tilsigtede effekt, fx færre smerter, øget bevægelighed og bedre nattesøvn.

Ofte kombineres akupunktur med andre behandlingsmetoder, fx udspænding af væv og massage.

Hvornår bør du være særlig forsigtig hvis jeg vælger akupunktur som behandlingsmetode?

Ved  angst for nåle (nålefobi)

Ved kronisk hævelse efter operation eller strålebehandling (lymfødem)

Ved blødersygdom eller brug af blodfortyndende medicin

Ved infektion eller inflammation efter operation

Ved øget eller manglende smertefølsomhed i forbindelse med nerveskader

Ovennævnte punkter udelukker ikke nødvendigvis muligheden for at modtage akupunktur, men det er vigtigt du informerer fysioterapeuten om dette inden behandlingsstart.